DuckDuckGo, pretraživač koji ne prikuplja vaše podatke

Image

Sigurno vam je poznato da, ako vi i vaši prijatelji istovremeno pretražujete isti pojam na Guglu, rezultati koje tom pretragom dobijete mogu biti bitno različiti za svakoga od vas ponaosob. Razlog za to je što Gugl skuplja podatke o našim prethodnim preragama i klikovima, koji mu pomažu da napravi naš korisnički profil. Na osnovu tog profila Gugl svakome od nas nudi rezultate pretrage za koje procenjuje da su nam najvažnije (a takođe nam na osnovu toga nudi i reklame za koje smatra da ćemo kliknuti na njih).

Takvo ponašanje Gugla stvara efekat tzv Filter Buble, gde dobijamo filtrirane, nama prilagođene rezultate u pretrazi. To nekome može da savršeno odgovara, a nekoga i da nervira. Ono što meni smeta u tome je što, ako sam na primer pomagao starijem rođaku i neko vreme tražio za njega podatke o, recimo, domovima za stare, mogu da očekujem da ću u budućnosti u rezultatima pretrage (a i oglasima sa strane), naletati na ovu temu – koja mene uopšte ne zanima, niti će mi više uopšte trebati.

Takođe, mnogi ljudi su osetljivi na činjenicu da neko skuplja podatke o njima, i time zadire u njihovu privatnost.

Dobra vest je da postoji i pretraživač koji je poznat baš po tome da ne prati svoje korisnike niti skuplja informacije o njima. To je DuckDuckGo. Pošto koristi drugačiji pristup pretrazi, rezultati na ovom pretraživaču se razlikuju od rezultata na Guglu, pa ga možete iskoristiti u situaciji kada niste zadovoljni drugim pretragama. Međutim, najveća vrednost ovog pretraživača je što ste na njemu anonimni, pa možete „bez posledica“ da obavite određene pretrage.

Lično smatram da je Google ubedljivo najbolji pretraživač na svetu, i skoro sve svoje pretrage obavljam na njemu. Ali to ne znači da je najbolje rešenje baš u svakoj situaciji. U nekim situacijama dobro je imati alternativu.

Pročitajte i ovaj članak o DuckDuckGo sa NerdBusiness.com: 10 reasons why DuckDuckGo is awesome.

Advertisements

I am a serial entrepreneur, living in Plano, Texas. Stuff that interest me: IT, Internet, online media, retail solutions, software outsourcing, gadgets. Also, I like being outdoors, trekking, and all kind of activities that brings our family together.

Tagged with: , , ,
Objavljeno u Internet
2 comments on “DuckDuckGo, pretraživač koji ne prikuplja vaše podatke
 1. Mislim da se treba pomiriti sa tim da privatnost na internetu ne postoji. Ni DuckDuckGo uopšte nije naivan, o čemu govori sledeći tekst:
  http://etherrag.blogspot.com/2013/07/duck-duck-go-illusion-of-privacy.html

  Sviđa mi se

  • msaracevic kaže:

   Naravno, nijedan pretraživač ne može da nas zaštiti od npr vrhunskih programa za praćenje, o kojima smo dosta slušali ovih dana.
   Ono što DDG radi je da nas štiti od tzv „corporate tracking“-a, prikupljanja podataka o nama od strane samog pretraživača (i kasnijeg korišćenja tih podataka u komercijalne svrhe).

   Hvala za link: tekst, a posebno komentari (komentarisao je i osnivač DDG-a, i naravno autor posta) su vrlo zanimljivi. Ako sam ih dobro razumeo, i post i komentari samo potvrđuju ovo: ovaj pretraživač ne štiti od vrhunskih programa za praćenje, ali je odličan kao zaštita od korporativnog praćenja. Citiram komentar autora: „I *do* respect what DDG has done for privacy in the real of corporate tracking. I think it (is) great“.

   O „Filter Buble“ efektu je sjajno govorio Eli Pariser na TED-u:

   Hvala puno za komentar, čitamo se 🙂

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: