Čemu služi telefon sa zakrivljenim ekranom: Galaxy Round

Image

Kao najava skorog dolaska uređaja sa fleksibilnim ekranima, Samsung je danas u Koreji predstavio Galaxy Round, telefon sa zakrivljenim ekranom. Kao što se vidi na slici iznad, 5,7-inčni (HD Super AMOLED) ekran ovog telefona je blago zakrivljen po uzdužnoj osi. U suštini, ovaj aparat izgleda da je baziran na telefonu Note 3, a proizvođač navodi da ima neke nove funkcije – od kojih je najzanimljivija Roll effect (pogledajte video):

Ako se pitate zašto je ovaj telefon napravljen, kome je namenjen, i čemu služi ta njegova zakrivljenost ekrana – nisam baš siguran. Ali možemo da nagađamo.

Zašto je Galaxy Round napravljen

Dobro, svakako je Samsung želeo da pokaže da je sposoban da primeni nove tehnologije u svojim uređajima. Da se podsetimo, početkom godine predstavili su i prvi televizor sa zakrivljenim ekranom.

Takođe, sigurno je da im je zbog marketinga bitno da su u tome uspeli prvi. LG je takođe najavio promociju svog telefona sa zakrivljenim ekranom za ovu jesen (biće to drugi svetski telefon te vrste).

Kome je namenjen ovaj telefon

Najavljena cena za Galaxy Round je nešto preko 1.000 dolara! Sigurno je da postoji sloj potrošača koji će učiniti sve da budu prvi (setite se gužvi u Americi na početku prodaje iPhone 5S), i da imaju proizvod koji zbog cene može da bude i statusni simbol. Pretpostavljam da je namenjen i svima nama ostalima – ali ne da ga kupimo, već da zbog njega počnemo da razmišljamo o uređajima sa fleksibilnim ekranima. Tako ćemo biti spremni za kupovinu nekog sledećeg, možda manje ekskluzivnog modela.

Čemu služi zakrivljenost ekrana

Nije baš najjasnije. Reklamirajući svoj tv sa zakrivljenim ekranom, Samsung je isticao da se na njemu bolje vide krajevi slike. To na ekranu ovako malih dimenzija (5,7 inča) zaista ne može da bude neki jak argument.

Lepa stvar je da oblik celog telefona prati oblik ekrana, tako da je i zadnji deo aparata zakrivljen, što znači da sigurno mnogo bolje leži u ruci nego neki njegov „ravni“ rođak.

Galaxy Round 2

Da li je to dovoljno da bih poželeo da budem vlasnik ovog telefona – svakako ne, čak ni uz mnogo nižu cenu. Uz svo poštovanje za napore Samsunga da razvije i primeni novu tehnologiju, moram da kažem ovo: meni kao potrošaču nije važno koliko je teško ili lako bilo proizvođaču da nešto napravi; važno mi je kakvu korist taj novitet donosi za mene. Kod ovog modela ja tu korist ne vidim, posebno uz već pomenutu cenu (cena je za tržište Koreje, gde prodaja počinje – a možda se i završava).

Sa druge strane smatram da se tehnologija fleksibilnih ekrana može primeniti na mnogo korisnih načina, i to kod svih uređaja sa ekranima. Lično maštam o ekranu od recimo 50-ak inča koji mogu da ispresavijam i spakujem kao novine, i raspakujem kada mi zatreba: recimo dođem kod poslovnog partnera, raspakujem ovaj ekran, i sa mobilnog telefona mu održim prezentaciju 😉

Kada se pojave ovakvi uređaji, sa jasnom koristi koju imamo od njih, jedino pitanje u vezi sa njihovom nabavkom i korišćenjem moglo bi da bude pitanje priuštivosti.  Makar u mom slučaju. Šta vi mislite?

fotografije: Samsung Tomorrow

Advertisements

I am a serial entrepreneur, living in Plano, Texas. Stuff that interest me: IT, Internet, online media, retail solutions, software outsourcing, gadgets. Also, I like being outdoors, trekking, and all kind of activities that brings our family together.

Tagged with: , , , ,
Objavljeno u Gedžeti & aplikacije
4 comments on “Čemu služi telefon sa zakrivljenim ekranom: Galaxy Round
 1. Anonimni kaže:

  h

  Sviđa mi se

 2. Evo mog skromnog mišljenja. Cena ovog uređaja je odraz činjenice da je drugi u svetu sa ovom tehnologijom. Hardware je po nivou iznad flagsihp telefona svih kompanija iako je sam uređaj veći po dimenzijama. Poređenje sa zakrivljenim televizorom nije adekvatno iz upotrebnog aspekta, jedino kao poređenje tehnologije izrade. Kod televizora se zakrivljenjem rešava problem posmatranja sa manjih razdaljina kada je u pitanju jedan korisnik, te po mom mišljenju ta tehnologija ima budućnost uglavnom kod monitora za desktop sisteme na kojima je trka za veće rezolucije ponovo otvorena. Monitori visokih rezolucija dugačkih dijagonala imaju smisla samo ako su sve tačke na njemu približno isto udaljene od oka.
  Kod ovog telefona nema govora o tom razlogu zakrivljenja ali se naša tolerancija ka veličini telefona takođe menja. Flagship modeli svih kompanija se vrte oko telefona sa ekranima od 5″ sa HD rezolucijom i ti uređaji su na granici toleranicje što se tiče veličine, osim ako ne ne nose u džepovima sakoa. Ovo zakrivljenje će olakšati korišćenje u pogledu nošenja po džepovima, mislim da će ovoliki uređaj biti uporediv sa flagship modelima što se tiče korišćenja, to je to…

  Sviđa mi se

 3. Anonimni kaže:

  Zanimljivo

  Sviđa mi se

 4. msaracevic kaže:

  @Miodrag Sviđa mi se tvoje razmišljanje za monitore sa dugačkim dijagonalama, mislim da si u pravu. A na telefonu zakrivljenost ekrana može da ima smisla ako ne utiče značajno na cenu: ovaj telefon je u suštini Note3, pa ako se bude nudio i po sličnoj ceni (npr 10 – 20 % višoj) onda bi ponuda imala smisla; da kažem platiću malo više ovaj telefon ali ću ga lakše nositi u džepu.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Unesite svoju e-mail adresu i dobijaćete obaveštenja o novim postovima. Bez spama, samo novi postovi.

Pridružite se 133 drugih pratioca

Twitter
%d bloggers like this: