Koliko ima vode i vazduha na Zemlji – slika

Image_Earth_Water_Air

(slika: Sploid)

Slika iznad predstavlja grafički prikaz ukupne količine vode (plava sfera) i vazduha (siva) u poređenju sa dimenzijama naše planete.

Prilikom računanja količine vode uzeta je u obzir, pored okeana, jezera i reka, i vodena para u atmosferi, kao i podzemne vode. Sfera vazduha je prikazana kao da je sav vazduh gustine kao na površini  mora.

Mene je ovaj vizuelni prikaz naveo da se zamislim, pre svega nad krhkošću sistema koji nam omogućava život. Slika je delo Félix Pharand-Deschênes-a iz kanadske neprofitne organizacije Globaïa.

Imali smo prilike i ranije da vidimo poređenja Zemlje i vode na njoj. Na osnovu sjajnog članka i podataka U.S. Geological Survey  dobre prikaze su napisali, između ostalih, Gizmodo i naš Astronomski magazin.

Međutim, meni baš ovaj prikaz na kome je pored vode prikazana i ta realno mala količina vazduha u kome živimo, predstavlja vrhunsku ekološku poruku. Kako ova slika deluje na vas?

Advertisements

I am a serial entrepreneur, living in Plano, Texas. Stuff that interest me: IT, Internet, online media, retail solutions, software outsourcing, gadgets. Also, I like being outdoors, trekking, and all kind of activities that brings our family together.

Tagged with: , ,
Objavljeno u Internet
6 comments on “Koliko ima vode i vazduha na Zemlji – slika
 1. Bojana Tasic kaže:

  ova slika deluje vise nego zabrinjavajuce. I uliva mi zestok strah.

  Sviđa mi se

  • msaracevic kaže:

   „How fragile we are…“ lepo kaže Sting.

   Sviđa mi se

   • Olja kaže:

    Vrlo 😉 Ova slika zabrinjava, nesporno, a posebno ako se zna da smo mi još i „uživali“ u blagodatima i života na ovoj planeti i njenoj prirodi,dok će oni koji iza nas ostaju morati prvo, po svemu sudeći, da se bore i da tragaju za opstankom na njoj.

    Sviđa mi se

   • msaracevic kaže:

    A zamislite da uz prikaze vode i vazduha stoji i grafički prikaz svog živog sveta na Zemlji, koliko bi tek ta sfera bila mala 😉

    Sviđa mi se

 2. Neda Lukic kaže:

  Kad je reč o grafičkim prikazima, trebalo bi objaviti neke, posebno zabrinjavajuće..https://www.youtube.com/watch?v=hC3VTgIPoGU

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: